Når noen har gått bort

Å miste noen oppleves ofte som en dramatisk hendelse, og veien videre kan virke uoversiktlig. Lurer du på hva du skal foreta deg nå? Les mer om hva som venter deg ved å bla nedover på siden, eller velg et tema ved å klikke på knappen under.

Vår første samtale

Vi i Bentzen Begravelsesbyrå ønsker å danne oss et best mulig bilde av den som har gått bort, slik at vi sammen kan forberede en verdig avskjed. Her får du vite hva du kan vente deg av vår første samtale. Sett deg gjerne inn i hva du bør ha forberedt og tenkt gjennom på forhånd.

Prosessen med å planlegge en fin avskjed starter med en samtale mellom en representant fra Bentzen Moss Begravelsesbyrå og familien. Her tar vi stilling til viktige spørsmål i forbindelse med gravferden. Å avtale et tidspunkt for denne planleggingsamtalen er noe av det første som må gjøres etter et dødsfall.

Vi har full forståelse for at tiden etter et dødsfall kan virke overveldende. Som pårørende er det mange spørsmål å ta stilling til, både praktiske og følelsesmessige. Under planleggingsamtalen blir vi enige om hva som må håndteres i forkant av gravferden, og hva som kan vente til etter seremonien.

Slik foregår en planleggingssamtale

Den første samtalen vår varer gjerne i et par timer. Den kan gjennomføres hjemme hos dere, på vårt kontor eller et annet sted. Som begravelsesbyrå skal vi sørge for at det praktiske og formelle knyttet til gravferden, blir ivaretatt på en god og verdig måte. Du som pårørende skal oppleve trygghet og støtte under forberedelsene.

I løpet av samtalen lager vi en oversikt over hva som skal gjøres i forkant av gravferdsseremonien, hvordan den skal gjennomføres og hvem som har ansvar for de ulike gjøremålene. Mange pårørende vil gjerne være med og bidra, mens andre synes det er godt å la begravelsesbyrået ta seg av oppgavene. Dette er helt opp til dere.

I tillegg informerer vi om hva tjenestene våre koster, og gir dere et skriftlig prisoverslag. Vi vil også fortelle om veien videre knyttet til arveoppgjør og skifte, gravstein eller urnenedsettelse og så videre. I etterkant av samtalen mottar dere en oversikt over hva vi har blitt enige om, samt annen informasjon som kan være nyttig for de etterlatte.

Dette må du forberede til en planleggingssamtale

Å miste noen kan oppleves som lammende, tungt og vanskelig. Vi har lang erfaring med å møte mennesker i sorg, og har stor forståelse for at selv de minste gjøremål kan virke uoverkommelige. Alt som er knyttet til gravferden trenger ikke å bestemmes umiddelbart, men det kan være nyttig å ha gjort seg opp noen tanker på forhånd.

Forbered deg på at vi går gjennom nødvendig informasjon som skal meldes til offentlige myndigheter, samt utforming av en eventuell dødsannonse. Vi snakker om hva slags seremoni dere ønsker, og tar valg knyttet til blomster, musikk og kiste.

Tenk gjennom dette på forhånd:

  • Ønsker dere en begravelse der kisten senkes i jorden, eller en bisettelse hvor kremasjon og urnenedsettelse følger i etterkant?
  • Skal det være en religiøs, humanistisk eller nøytral seremoni?
  • Har dere noen spesielle ønsker for hvor seremonien skal foregå og hva den skal inneholde?
  • Gjør dere gjerne noen tanker om musikk, hva slags type blomster dere ønsker, hvem som skal holde tale og om kisten skal bæres ut eller bli stående igjen på katafalken inne i seremonirommet.